Даме и господо,

Састанци Вијећа за имплементацију мира који се одржавају данас и сутра у Сарајеву су од изузетне важности. Важни су зато јер се односе на будућност ове земље. Односе се на транзицију која обухвата пут од имплементације мира до Еуро- Атлантских интеграција. Односе се на посредовање и одговорност, тј. одговорност грађана БиХ за будућност њихове земље.

Више од једанаест година након завршетка рата у БиХ свима је у интересу, а посебно је у интересу грађана БиХ да се међународна заједница повуче. Ово је прилика коју БиХ треба искористити како би заузела одговарајуће мјесто у европским токовима са европским стандардима и европским очекивањима.

Данас разговарамо о реформи јавне управе.

То значи, прво и основно, услуге – услуге које грађани БиХ примају од поште, локалних власти, министарства за образовање, органа надлежних за издавање возачких дозвола и сваког другог одјела јавне управе. Да ли грађани ове земље добивају задовољавајуће услуге? Да ли грађани ове земље добивају услуге које су у складу са европским стандардима? Мислим да знамо одговор који би већина грађана дала на ово питање. Реформа јавне управе подразумијева креирање система који ће обезбједити ефикасне и правовремене услуге грађанима.

То такођер подразумијева и економију.Садашња цивилна служба у БиХ није само велика и неефикасна; веома је и скупа. Реформа јавне управе подразумијева пружање грађанима користи за новац-усклађујући број одјела на сваком нивоу власти и организовање одјела и функција да би се избјегло преклапање. Циљ је да се створи више служби и боље службе за исту суму новца.

Ове ствари се не могу остварити машући чаробним штапићем. Оне су веома захтјевне и тешке. Из тог разлога поздрављам данашњу презентацију националне стратегије реформе јавне управе. Ово је важан и суштински први корак у одређивању онога шта треба урадити и пројецирање практичног пута за убудуће. Сад кад знамо шта нам је чинити, морамо се договорити како то и урадити!

Позивајући на реформу у овој земљи, често се осјећам усамљено.Важна су дјела, а не ријечи. Морају се направити тешки избори у предстојећим мјесецима и годинама да би се имплементирала национална стратегија реформе јавне управе. Избори ће се лакше извршити уколико се сви усагласе да је циљ овог пројекта да се обезбједе боље службе за грађане БиХ по европским стандардима.

Као што сам нагласио на почетку мог излагања мијења се природа међународног присуства у овој земљи, треба јасно истаћи да међународна заједница не намјерава напустити ову земљу. Као додатак улози Високог Представника ја сам и Специјални Представник ЕУ. Као Специјални Представник, могу Вам рећи да ће се повећати европски ангажман у БиХ у предстојећим годинама.

Мој тим и ја остајемо у БиХ да помогнемо процес реформе у свим областима, укључујући реформу јавне управе, да би се БиХ припремила за Евро-Атлантске интеграције и уцинила "нормалном" европском земљом.

Хвала Вам.