Banja Luka, 10. februar 2020. – Transparency International u BiH (TI BiH), Vanjskopolitička inicijativa BiH (VPI) i U.G. Zašto Ne pozivaju Savjet ministara BiH da još jednom razmotri Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o uspostavljanju kancelarija koordinatora za reformu javne uprave pri Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a koja se tiče imenovanja glavnog koordinatora za reformu javne uprave.

Pomenutom izmjenom je predviđeno da glavnog koordinatora za reformu javne uprave i njegove zamjenike imenuje i razrješava predsjedavajući Savjeta ministara BiH, umjesto Savjeta ministara BiH kako je definisano trenutnom Odlukom. Istom Odlukom glavni koordinator bi se imenovao sada u svojstvu savjetnika. Smatramo da je izmjena Odluke trebala ići u pravcu rješavanja statusa institucije, njenog djelokruga nadležnosti u skladu sa SIGMA principima, i jačanjem njene uloge, a ne samo na rješavanje pitanja imenovanja rukovodioca institucije. Također, predloženo rješenje o imenovanju u svojstvu savjetnika ne doprinosi osiguranju principa meritornosti u izboru rukovodioca, nego dodatno politizira javnu upravu.

Prema Zakonu o upravi savjetnik nije rukovodeći državni službenik, te njegov opis poslova ne odgovara poslovima koje obavlja koordinator za reformu javne uprave i njegovi zamjenici.

Upozoravamo da bi Savjet ministara BiH, umjesto pitanjima personalnih statusa i imenovanja, trebalo da se bavi usvajanjem Strategije reforme javne uprave i Akcionog plana, s obzirom na to da je prethodna Strategija istekla još 2014. godine, usvaja se već pet godina, te je pola perioda njene implementacije već isteklo.