Multilateralna inicijativa „Partnerstvo za otvorenu vlast“ predstavlja novi globalni napor više uključenih faktora s ciljem obezbjeđenja konkretnog napretka na području transparentnosti i otvorenosti rada organa javne uprave, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima.

Bosna i Hercegovina je 24. septembra 2014. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, na konferenciji povodom 3 godine od početka Inicijative, prihvaćena kao 65. članica inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“.

Pristupanjem Inicijativi, Bosna i Hercegovina se obavezala izraditi dvogodišnji Okvirni Akcioni plan u cilju provedbe niza reformi koje su struktuirane oko izazova sa kojima se suočavaju organi javne uprave u svim zemljama.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 77. sjednici, održanoj 13. 10. 2016. godine, donijelo Odluku o osnivanju Savjetodavnog vijeća inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ („Službeni glasnik BiH“, br. 94/16).

Osnovni zadatak Savjetodavnog vijeća inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast” je priprema prijedloga Okvirnog Akcionog plana za implementiranje inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast”.

Cilј ovog javnog poziva je da se, iz reda organizacija civilnog društva, izaberu 4 člana/ice i njihovi zamjenici/ce u Savjetodavno vijeće koji će svojim učešćem doprinijeti izradi Okvirnog Akcionog plana i provedbi inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast”.

Prijave kandidata podnose isključivo organizacije civilnog društva putem prijavnog obrasca na način kako je određeno javnim pozivom i iste će biti razmatrane samo ukoliko su dostavljene na propisan način i sadrže potrebnu dokumentaciju.

Rok za podnošenje prijava je do 21. januara 2017. godine.

Informacije o javnom pozivu možete dobiti klikom na ovaj link.

Svi zainteresirani trebaju ispuniti prijavni obrazac klikom na link.

Odluku o osnivanju Savjetodavnog vijeća inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ možete pogledati na ovom linku.