Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (GIZ) organizirao je 12. i 13. jula u Konjicu radionicu za novinare o temi "Reforma javne uprave u Bosni i Hercegovini – gdje smo danas?".

Državna koordinatorica za reformu javne uprave u BiH Semiha Borovac, u svom izlaganju,  podsjetila je na prve reformske korake i zadatke te govorila o dosadašnjoj provedbi reformskih mjera koje treba da ispune ili su to već učinili organi uprave u BiH.

Ona je naglasila da pored građana  i privrednih subjekta u BiH koji  zahtijevaju efikasniju, odgovorniju i transparentniju javnu upravu organizovanu u skladu sa standardima i principima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unijere ovu vrstu reforme odavno traže i  zemlje članice EU.

Govoreći o izazovima koji se nalaze pred Uredom koordinatora za reformu javne uprave u BiH, Borovac je naglasila da su to, između ostalog, realizacija revidiranog akcionog plana te provođenje strateških ciljeva u šest reformskih oblasti u BiH: strateško planiranje, koordinacija i izrada politika, javne finansije, institucionalna komunikacija, upravljanje ljudskim potencijima, e-uprava ali i unapređenje koordinacijskih mehanizama, pripreme drugog Akcionog plana, veća vidljivost reforme javne uprave, saradnja sa nevladinim sektorom i medijima u našoj zemlji… 

Ovdje možete pogledati izjavu državne koordinatorice koju je dala Senseservisu.

Pored državne koordinatorice za reformu javne uprave, o reformi u šest oblasti definisanih Strategijom reforme javne uprave u BiH govorili su stručni savjetnici i stručni suradnici u Uredu za reformu javne uprave Nedžib Delić, Azra Branković, Maja Rudan, Mubera Begić, Sabahudin Suljević i Kenan Avdagić.

Radionici je prisustvovala i Stojanka Ćulibrk, koordinatorica za reformu javne uprave iz Republike Srpske.

Na radionici su učestvovali novinari Oslobođenja, Dnevnog lista, Centra za istraživačko novinarstvo, Slobodne Bosne, FTV, Radio Federacije BiH, agencije Fena, Senservisa, Poslovnih novina, portala Sutra.ba, Radio Konjica i Ekapije koji su pokazali veliki interes za ovu reformu.

Zahvaljujući Sensservisu ovdje možete pogledati njihove utiske sa održane radionice.

Maja Beker, novinarka Dnevnog lista

Mirsad Čukle, dopisnik Fene iz Konjica

Ured koordinatora će u septembru sličnu radionicu održati i sa zainteresiranim  novinarima sa područja i okoline Brčkog i Banja Luke.