Dnevni list: Nakon dva mjeseca pauziranja u radu, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer je usvojio prijedlog proračuna institucija i međunarodnih obveza BiH za 2009. u iznosu od 1,416 milijardi maraka. Za financiranje institucija predviđeno je 1,035 milijardi, dok će ostatak biti utrošen za servisiranje vanjskog duga.

Usvojene izmjene Zakona o javnim nabavama

Dom naroda je jučer usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavama. Kako je pojašnjeno, ove izmjene podrazumijevaju pojednostavljenje procedura, odnosno olakšanje posla onima koji se bave javnim nabavama.“Ovdje se radi o izmjenama postojećeg zakona, ali kompletan novi Zakon o javnim nabavama je otišao u parlamentarnu proceduru, i od njega možemo očekivati još veću korist“, kazao je Kasumović.

Zastupnički dom ranije je prihvatio istovjetan prijedlog. Za povratak izbjeglica iz proračuna je izdojeno 35 milijuna maraka. Realizacija tih sredstava će ići preko Fonda za povratak. “Mi u Ministarstvu financija smo željeli puno jači proračun za državne institucije, da možemo u nekim stvarima ići naprijed. Međutim, politička volja je bila takva da je usvojen identičan proračun kao i u Zastupničkom domu”, kazao je zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović. Ipak, istaknuo je da je bolje što smo sad dobili ovoliki proračun, nego da smo za mjesec dana dobili proračun veći za 100 milijuna, jer tad ne bismo mogli realizirati sredstva.

Oko dva milijuna maraka je izdvojeno za uređivanje zgrade zajedničkih institucija. Podsjetimo da se radi o prijedlogu koji je stigao iz Predsjedništva BiH, ali je umanjen za oko 200 milijuna maraka. Na njega su najviše zamjerki imali predstavnici Stranke za BiH i SDP-a BiH.  

Na sjednici Doma jučer su se našli i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH. O njima se nije raspravljalo do zaključivanja ovog broja Dnevnog lista, kao ni o Prijedlogu zakona o maloljetnim počiniteljima kaznenih djela i kaznenopravnoj zaštiti djece i maloljetnika.